Yoga betyder ’foren’ og den oprindelige yogaform Hatha Yoga betyder direkte oversat fra sanskrit; foren krop og sind.

Yoga-øvelser beroliger sindet og blødgør muskler og led. Oprindeligt var yoga øvelser, der blev brugt for at få sindet i balance inden man kunne meditere.

Derfor gør yoga mere for dig end blot at styrke og tone din krop. Yoga reducerer stress og kan få tankemylder og bekymringer til at gå væk, fordi du i langsomt tempo fokuserer på bevægelser, der giver ro til krop og sind.

Alle kan dyrke yoga uanset alder, fysiske skader, skavanker eller fysisk form. Det vigtigste er, at man lytter til sin krop og dens grænser.

Før du begynder at dyrke yoga er det en god ide at anskaffe:

  • En yogamåtte (de fås i utallige størrelser og kvaliteter – det vigtigste i første omgang er, at den er god at stå på og ikke for glat og at den ikke er for tynd).
  • Behageligt tøj
  • Et håndklæde til måtten
  • Evt en blok
  • Evt et bælte til nogle af strækøvelserne

Yoga-øvelser for begyndere

1. Barnets stilling / Child’s pose / Balasana

Sid på hælene og læg overkroppen ned over dine lår eller mellem dine lår og din pande på måtten helt afslappet og armene enten foran dig på måtten eller ned langs siderne af dine ben. Denne yogaøvelse afslapper hele ryggen og åbner op i lysken. Den er god at være i hvis man har brug for en pause undervejs eller hvis man har ondt i ryggen.

2. Bjergets stilling / Mountain Pose / Tadasana

Stå solidt på måtten med med hoftebreddes afstand mellem fødderne. Ret ryggen, hagen en anelse ned mod kravebenet, så du slapper af i nakken. Løft brystet lidt op, så du står helt rank. Mærk din krop og lyt til dit åndedræt. Håndfladerne vender mod hinanden og mærk din krops balance her.

Denne yogaøvelse lærer dig at mærke fordelingen af kropsvægt og balance og er et fint udgangspunkt for alle yogaøvelser.

3. Hunden / Downward dog / Adho Mukha Svanasana

Hav knæ og arme på måtten i en firstående stilling. Herfra løftes benene op og hælene presses ned i måtten samtidig med at bagdelen skubbes opad mod loftet. Skuldrene skubbes blidt nedad og ryggen strækkes ud- så den er helt lige. Kroppen står som i et omvendt V. Styrker dine haser, din ryg og arme. Denne yogaøvelse bruges ofte i flow-yogaøvelser og i alle solhilsner.

4. Ko og Kat / Cat & Cow

Stå på alle fire på måtten. Skyd ryg og kig ind på navlen og mærk skulderbladene bevæge sig. I langsomt tempo bevæger du rygsøjlen den anden vej, så du nu svajer og kigger op. Gentag flere gange.

Denne yogaøvelser varmer din rygsøjle op og afspænder dine rygmuskler helt ned i lænden.

5. Træet / Tree pose / Vrksasana

Stå i bjergets stilling. Bøj dit ene ben ud til siden og før det op så det støtter på låret. Det andet ben er stærkt og strakt. Løft langsomt dine hænder og arme op mod loftet og spred dem ud til siderne så du står som et træ. Stå min i et minut, hvis du kan.

Denne yogaøvelse udfordrer din balanceevne og styrker dine ben, ankler, arme og ryg.