Nervesystemet

Yoga bidrager med stor effekt til at regulere det sympatiske og parasympatiske system. Vores evne til effektivt at regulere stressniveauet og kalibrere nervesystemets response samt øge blodtilførslen i kroppen forbedres gennem yoga.

Stress er ikke altid en dårlig ting, vi har også brug for at stresse kroppen ind imellem, men vi kan træne og udfordre kroppen til en mere blid og sund måde at bevæge sig mellem stress og afslappet tilstand. Yoga er pefekt til at træne nervesystemet til at klare disse skift. I en hot Bikram klasse bliver du max udfordret, pulsen kommer op og samtidig er det en meditation i bevægelse, hvor du hele tiden holder en rolig og ensartet vejrtrækning og får trænet dit fokus og mentale tilstand. I Vinyasa, Soul sweat og flow yoga, er der ligeledes stor fokus på koordinering af bevægelse og vejrtrækning. I Hatha får du masser af træning i indre fokus og bevidsthed, nærvær, vejrtrækning og ligeledes styrke. Yin yoga’en arbejder primært med bindevævet i lange passive stræk, meget meditativt og afstressede.

Hjernen

Sindet og det mentale helbred er en stor del af den positive effekt, der ses ved en regelmæssig yoga praksis. Når du dyrker yoga regelmæssigt vil du uvægerligt ændret hele dit perspektiv på verden, dit mindset, dit mål, og du lærer at sætte sig et formål med din egen praksis – alt dette som kan lyde så simpelt udgør en stor del af den effekt din praksis får. Du får en nyt syn og ny oplevelse på af alt fra smerte til hvordan du opfatter verden.

Immunsystemet

Vi er lige kommet os over Corona, det er her lidt endnu og vi er hele tiden omgivet af nye vira der udfordrer vores immun- og lymfesystem. Der findes så mange fantastiske måder, hvorpå man med yoga kan styrke sit immunsystem. Enkle stress reducerende yogaøvelser, pranayama (vejrtrækningsøvelser) og blide flows, der hjælper lymfesystemet. Der findes endda specifikke øvelser for de forskellige lymfeknuder. Ved at målrette bevægelse mod særlige områder kan du hjælpe med at pumpe væske gennem lymfeknuderne og præcis dette har en stor effekt på hvor effektivt immunsystemet er.

Bindevævet

Bindevæves skal også bevæges og stresses for at blive stimuleret og hydreret tilstrækkeligt til, at cellerne danner mere collagen, at vævet bliver stærkere og mere modstandsdygtigt.

Der er mange måder hvormed man kan støtte bindevævet. Det kan være dybe sammenbøjninger, langsomme flow og passive stræk, som alle er fantastiske måder, hvormed du kan give bindevævet et sundt stræk, sikre at bindevævet bliver hydreret og at dine celler stimuleres til at danne mere collagen. Yin yoga arbejder især med netop bindevævet. Hvis du forestiller dig bindevævet lige under huden som en svamp. Hvis du trække den svamp i begge ender, vil væsken i dette fascia  mindskes øjeblikkeligt. Når du så slipper strækket igen efter måske at have holdt strækket i 2-3 min. eller længere, vil væskerne komme tilbage i vævet, hvor det var før og blive ved med at øges i forhold til før i en proces, der kan vare op til 3 timer efter din yogaklasse. Derfor har du det så godt efter en aften yin yoga klasse, hvor du kan gå hjem og slappe af og sove og lade dit system regenerere og styrkes.